Indien deze nieuwsbrief niet goed zichtbaar is, klik dan hier voor de online versie

Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte over een inclusief Krimpen aan den IJssel. U leest in deze nieuwsbrief meer over de Inclusieve Tafel, het ambassadeursnetwerk en koplopers. Ook delen we inclusieve weetjes en activiteiten.

Voorwoord
Ik ben trots op het feit dat Krimpen aan den IJssel één van de koplopergemeenten is op het gebied van inclusie. We willen een gemeente zijn waar iedereen mee kan doen. In het beleidsplan sociaal domein 2020 – 2024, waar op dit moment hard aan gewerkt wordt, is inclusie één van de belangrijke pijlers. Daarmee geven we aan dat een inclusief Krimpen tot in de haarvaten van ons gemeentelijk  beleid zit.  Het is mooi om te zien dat niet alleen de gemeente maar ook inwoners en onze maatschappelijke partners de inclusieve gedachte van harte omarmen! Samen met u, onze ambassadeurs, onze koplopers en koploperorganisaties maken we ons sterk voor een Inclusief Krimpen.
Met vriendelijke groet,
wethouder Kirsten Jaarsma
Kom naar de Inclusieve Tafel op 24 september
Op dinsdag 24 september 2019 wordt er weer een Inclusieve Tafel georganiseerd in Krimpen. Dit keer organiseert KrimpenWijzer de bijeenkomst.

De Inclusieve Tafel start met een (persoonlijk) verhaal dat anderen ‘raakt’. Daarna worden organisaties, professionals en inwoners uit Krimpen aan den IJssel uitgedaagd en geïnspireerd om na te denken over de rol die ze kunnen spelen in het opheffen van concrete barrières, systemen en schotten zodat alle inwoners mee kunnen doen. We nodigen u van harte uit om zich op te geven voor deze inspirerende bijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst is er een hapje en een drankje.

U kunt zich per mail opgeven tot en met 18 september 2019. De mail kunt u sturen naar Roos van Esch via het volgende e-mailadres: roosesch@krimpenwijzer.nl.
We hopen u te zien op 24 september 2019.


Ambassadeursnetwerk


Een inclusieve samenleving kan alleen met en voor de inwoners . In Krimpen aan den IJssel zijn ambassadeurs actief die mee denken, mee organiseren en hun ervaringen delen , zodat ook Krimpen een meer inclusieve samenleving wordt. Iedere ambassadeur bepaalt zelf wat hij of zij kan en wil bijdragen.

Iedere nieuwsbrief stellen we twee ambassadeurs aan u voor. Dit keer: Leon Houtzager en Marjan Boosten.

Ambassadeur Leon Houtzager
Leon Houtzager is ambassadeur en richt zich op de acceptatie van LHBTI’s. Als ‘regenboog-ambassadeur’ weet hij hoe het is om op te groeien in onze gemeente. Zelf is hij namelijk geboren en getogen in Krimpen aan den IJssel. LHBTI’s ziet hij vaak vertrekken uit Krimpen. “Wie homo is, gaat meestal in de stad wonen. Ik snap hen wel. Als je samen bent, zonder kinderen, dan ben je niet op zoek naar een gezinswoning. Wil je uitgaan als LHBTI? Dan moet je in de stad zijn. Daar gebeurt het.” Leon hoopt dat Krimpen in de toekomst een gemeente wordt waar ook LHBTI’s veilig en met plezier kunnen wonen. De stad is vanuit Krimpen immers nooit ver weg.

Benieuwd geworden naar de andere ambassadeurs? Kijk dan op
www.krimpenwijzer.nl
www.krimpenaandenijssel.nl/Een-inclusieve-samenleving
Ambassadeur Marjan Boosten
Marjan Boosten is ambassadeur met als aandachtsgebied autisme en visuele beperkingen. “Ik ben moeder van een zoon met autisme. Hierdoor heb ik veel ervaringen opgedaan met GGZ, Jeugdzorg, wetten en regels in Nederland. Deze ervaringen wil ik graag positief inzetten in Krimpen aan den IJssel. Omdat nog steeds zoveel ouders worstelen bij het zoeken van hulp voor hun kind. Ik wil ondersteunen waar nodig en de weg wijzen in de jeugdhulpverleningswereld. Je kunt meer over mijn ervaringen lezen op: www.adem-mb.nl. Daarnaast heb ik zelf 5 oogziektes die veel invloed hebben op mijn leven. Het verandert echt je leven. Hoe ik er (positief) mee omga en wat er aan hulp is voor mensen die leven met een visuele beperking wil ik graag delen. Vooral met andere Krimpenaren die hier ook mee te maken krijgen.

Benieuwd geworden naar de andere ambassadeurs? Kijk dan op

www.krimpenwijzer.nl
www.krimpenaandenijssel.nl/Een-inclusieve-samenleving


Koplopers


In Krimpen aan den IJssel hebben we koplopers en koploperorganisaties die geïnspireerd en enthousiast zijn over een Inclusief Krimpen aan den IJssel. Zij dragen de kern en het gedachtengoed uit en houden deze in beweging.
Koplopers hebben verschillende rollen: het ondersteunen van de voortgang van een Inclusief Krimpen aan den IJssel, het leveren van inspiratie, het inzetten van hun netwerk  voor het project, het fungeren als rolmodel, het signaleren problemen en het zijn frisse inclusieve denkers in Krimpen.

Iedere nieuwsbrief stellen we één koploper voor. Dit keer: Karin Pattikawa.

Koploper Karin Pattikawa
Karin is verantwoordelijk voor het aanbod van sport-, culturele-, techniek en natuuractiviteiten voor de Krimpense kinderen na schooltijd en tijdens alle vakanties. Verder organiseert ze allerlei evenementen binnen Krimpen. Karin streeft er, uiteraard samen met anderen, naar dat sport- en cultuur voor ieder toegankelijk is. Als dat niet lukt, gaan zij en haar collega’s graag met inwoners in gesprek om te bekijken wat er nodig is om dat wel voor elkaar te krijgen. Karin werkt voor Stichting Synerkri. De stichting heeft de opdracht om een impuls te geven aan sport en cultuur. Sport en cultuur zijn vormen van vrijetijdsbesteding waaraan veel mensen genoegen beleven. Dit wenst Karin iedereen toe want een plek in het veld is een plek in de maatschappij. Karin is telefonisch (06-22546715) of per mail bereikbaar (karin@synerkri.nl).

Benieuwd geworden naar de andere koplopers? Kijk dan op
www.krimpenwijzer.nl
www.krimpenaandenijssel.nl/Een-inclusieve-samenleving
Wist u dat...
...er in Krimpen aan den IJssel regelmatig een schouw wordt georganiseerd?
Ambassadeurs Corien Delger en Lia de Ruijter zijn hierals  ervaringsdeskundigen bij betrokken. Zo is Corien op 23 mei (Europese Parlementsverkiezingen) samen met Burgemeester Vroom en Marianne Klis van het verkiezingsteam op twee stemlocaties geweest en op 25 juni is er voor de derde keer een rolstoelschouw geweest om te kijken hoe toegankelijk Krimpen is. Dit keer was de Schilderswijk aan de beurt. De burgemeester en wethouders stapten voor deze gelegenheid zelf in een rolstoel. De verbeterpunten worden telkens opgeschreven en op een later tijdstip wordt bekeken wat hiermee gedaan is, binnen de mogelijkheden.
 
...ambassadeurs Babara van Aanholt en  Suzanne Dumoulin zich inzetten voor hoogbegaafde kinderen?
Ook in Krimpen aan den IJssel zijn (hoog)begaafde kinderen. Deze kinderen lopen soms vast op school, voelen zich 'anders' en vinden niet altijd aansluiting bij hun leeftijdsgenootjes. Daarom gingen Barbara en Suzanne in gesprek met Karin Pattikwa van Synerkri. Vanaf 23 september organiseert Synerkri een speciale Synerkri Plus-activiteit voor deze kinderen in De Tuyter. Een mooie locatie waar ook de ouders van de deelnemende kinderen kennis met elkaar kunnen maken. We hopen dat er mooie vriendschappen ontstaan en dat de kinderen er zo achter komen dat er ook andere (hoog)begaafde kinderen in hun buurt wonen.
...veel nieuwkomers in Krimpen zich inzetten voor een ander?
Ambassadeurs Corien Delger en Lia de Ruijter zijn hierals  ervaringsdeskundigen bij betrokken. Zo is Corien op 23 mei (Europese Parlementsverkiezingen) samen met Burgemeester Vroom en Marianne Klis van het verkiezingsteam op twee stemlocaties geweest en op 25 juni is er voor de derde keer een rolstoelschouw geweest om te kijken hoe toegankelijk Krimpen is. Dit keer was de Schilderswijk aan de beurt. De burgemeester en wethouders stapten voor deze gelegenheid zelf in een rolstoel. De verbeterpunten worden telkens opgeschreven en op een later tijdstip wordt bekeken wat hiermee gedaan is, binnen de mogelijkheden.
 
...u bij de specialiteit voor van alles terecht kunt? 
Waar denkt u aan bij ‘specialiteit’? Iets speciaals en daar heeft iedereen een eigen mening over. Wanneer het eten een echte delicatesse is, dan is het een ‘specialiteit’. Bij De Specialiteit zorgen we voor een heerlijk etentje, een lekkere lunch of gewoon even verse koffie tussendoor. Maar dat is niet het enige speciale aan ons. Wij werken namelijk met mensen die af en toe een steuntje in de rug nodig hebben. Je zou ze speciaal kunnen noemen. We willen hen echter niet een speciale behandeling geven, hen anders behandelen dan anderen. Wij bieden ze een fijne werkplek, waar ze met ondersteuning werk kunnen verrichten wat zij willen.  Zo kunnen degenen met een steuntje in de rug ook klaarstaan voor anderen. En dat is onze echte specialiteit. Samen met ons hele team verzorgen we heerlijk eten en bieden we elkaar de kans om aan de maatschappij deel te nemen, met een steuntje in de rug. De Specialiteit is gevestigd aan de Patrijzenstraat 63 in Krimpen aan den IJssel.


Inclusieve activiteiten


Inclusieve activiteiten in de maand september en oktober zijn onder andere:

Activiteit:    Oogcafé Krimpen aan den IJssel 
Datum:   4 september en 2 oktober
Tijd:   13.30 tot 15.30 uur
Locatie:   Buurtkamer Prinsessenpark, Oranjesingel 1
Kosten:   Gratis
Informatie:   Het Oogcafé Krimpen aan den IJssel is een initiatief van ambassadeurs Inclusief Krimpen en de Oogvereniging. Het café vindt elke eerste woensdag van de maand plaats. Op 4 september wordt er in het oogcafé meer verteld over de Webbox. Dit is een eenvoudig bedienbaar apparaat waarmee blinden en slechtzienden toegang hebben  tot onder andere gesproken boeken en nieuws. Voor meer informatie over het oogcafé kunt u terecht bij Lia de Ruijter via liaderuijter@caiway.net.

 

Activiteit:    Thema-avond Rekening houden met taal
Datum:   12 september
Tijd:   18.30 tot 21.30 uur
Locatie:   De Tuyter, Nachtegaalstraat 8
Kosten:   Gratis
Informatie:   Om een impuls te geven aan het verbeteren van taalvaardigheden van inwoners is het van belang dat partijen in de Krimpense samenleving zich bewust zijn van het belang van een goede taalbeheersing. Daarom organiseert het taalnetwerk Krimpen in de week van de alfabetisering de thema-avond Rekening houden met taal. Daarin leggen we het verband tussen taal en armoede en schulden. Aanmelden kan tot 5 september via www.krimpenaandenijssel.nl/themaavond12september.

 

Activiteit:    Synerkri Plus activiteit voor (hoog)begaafde kinderen
Datum:   6 bijeenkomsten vanaf 23 september
Tijd:   15.45 tot 17.00 uur
Locatie:   De Tuyter, Nachtegaalstraat 8
Kosten:   lidmaatschap Synerkri
Informatie:   Vanaf 23 september een speciale Synekri Plus activiteit voor (hoog)begaafde kinderen. De activiteit vindt plaats in de Tuyter. Opgeven kan vanaf maandag 2 september via www.synekri.nl. Om aan te kunnen melden moeten kinderen wel lid zijn van Synerkri.

 

Activiteit:    Inclusieve Tafel
Datum:   24 september
Tijd:   16.00 tot 19.00 uur
Locatie:   Buurtkamer de Parkrand, Tijm 1b
Kosten:   Gratis
Informatie:   Deze inclusieve tafel wordt georganiseerd door KrimpenWijzer. U kunt zich per e-mail opgeven tot en met 18 september. De mail kunt u sturen naar Roos van Esch via roosesch@krimpenwijzer.nl.

 

Activiteit:    Hijsen vlag op Coming Out Day
Datum:   11 oktober
Tijd:   11.00 uur
Locatie:   Raadhuisplein
Kosten:   Gratis
Informatie:   Wethouder Kirsten Jaarsma hijst op Coming Out Day de regenboogvlag op het Raadhuisplein.

 

Activiteit:    Taalcafé
Datum:   Iedere maandagmiddag in september en oktober
Tijd:   13.00 tot 14.30 uur
Locatie:   De Tuyter, Nachtegaalstraat 8
Kosten:   €2,00 per keer, inclusief koffie of thee
Informatie:   Tijdens het taalcafé staat taal centraal. Er wordt gesproken over allerlei onderwerpen en daarnaast is het een kans om nieuwe mensen te ontmoeten. Voor meer informatie kunt u terecht bij Ambassadeur Inclusief Krimpen Maria Maes, Bibliotheek aan den IJssel of de KrimpenWijzer (telefoon: 0180 51 75 90).

 

Activiteit:    Autisme Ontmoetingsplek Krimpen voor volwassenen
Datum:   4 keer per jaar. In het najaar van 2019 wordt er nog 1 bijeenkomst georganiseerd
Tijd:   19.30 tot 21.00 uur
Locatie:   De Specialiteit, Patrijzenstraat 63
Kosten:   Gratis
Informatie:   De Autisme Ontmoetingsplek Krimpen is een manier om elkaar te ontmoeten en om ervaringen over autisme uit te wisselen. Iedere keer staat er een   ander thema centraal. Meer informatie is verkrijgbaar via Jorn Jansen van KrimpenWijzer. U kunt  bellen 0180 51 75 90 of e-mailen naar welzijn@krimpenwijzer.nl.

 
In de volgende nieuwsbrief zullen de inclusieve activiteiten voor november en december 2019 geplaatst worden. Staat uw activiteit er nu niet in en wilt u deze wel in de volgende nieuwsbrief plaatsen? Neem dan contact op met Roos van Esch, per e-mail: roosesch@krimpenwijzer.nl


KrimpenWijzer


Bij KrimpenWijzer kunnen inwoners van Krimpen aan den IJssel terecht met al hun vragen op het gebied van welzijn, zorg, opvoeden en opgroeien en alles wat hiermee samenhangt. Meer weten over KrimpenWijzer? Kijk dan op www.krimpenwijzer.nl.